Project: voorouder
schedels van Tanimbar
In het jaar 1629 werden de Tanimbar eilanden ontdekt door de Hollanders.
In 1645 werd met enkele hoofden een contract gesloten, een bezetting werd gestationeerd en een predikant werd naar Tanimbar gezonden om het Christendom in te voeren.
Omtrent de herkomst van de bewoners is niets met zekerheid bekend voor de Europeanen. Door de jaren heen zijn er diverse onderzoeken gedaan door Engelse, Duitse en Nederlandse antropologen. Door antropoloog J.P. Kleiweg de Zwaan wordt een onderzoek gestart in opdracht van het koloniaal instituut om te classificeren tot welk ras het volk van Tanimbar behoort. Hier is een publicatie/boek over geschreven.
In het jaar 1912 kreeg Dr. J.P. Kleiweg de Zwaan 16 schedels van den officier van gezondheid 1e klasse G.N.A Ketting die hij heeft verzameld op Tanimbar. Geschonken door Directeur van het ontleedkundig Laboratorium te Amsterdam, Prof. Dr. L. Bolk.
Daarnaast zijn er nog 2 schedels geschonken door den resident H.J.A Raedt van Oldenbarneveldt, aan de afdeling “Volkenkunde” van het koloniaal instituut.
In het boek wordt geschreven dat de schedels die gegeven zijn door dhr. Ketting afkomstig zijn van kampong Amtoefoe op de oostkust van Jamdena gelegen.
De 16 voorouder schedels werden toentertijd door Dr.J.P Kleiweg de Zwaan geschonken aan den directeur van het Ontleedkundig Laboratorium te Amsterdam.
Met deze informatie is stichting Budaya Kita de 18 voorouderschedels gaan zoeken om ze terug te brengen naar huis, naar Maluku, naar Tanimbar, naar Jamdena naar kampong Amtoefoe.
(Kampong Amtoefoe omstreeks 1900 foto – digitale fotocollectie universiteit Leiden).
Het hele traject ging zeker niet zonder slag of stoot !
13 mei 2022 was ons eerste bezoek aan het Vrolik museum in Amsterdam. We zijn door directeur/curator L.de Rooy vriendelijk ontvangen. Van de 18 hebben wij er 15 kunnen vinden. Met de boodschap aan de 15 voorouder schedels dat we ze proberen naar huis te brengen.
25 mei 2024 het was een regenachtige dag, het regende pijpenstelen enkele leden van Budaya Kita waren onderweg naar het Vrolik museum we dachten alleen af te spreken met de directeur van het museum en enkele ooms van de familie Maselaman. Daar aangekomen zat daar een hele grote groep…ooms, tantes, bungs, usi’s ….De familie bijna compleet waren samengekomen om herenigd te worden met hun voorouders…….nu weten we het, dit waren de tranen van de voorouders…..ze gaan bijna naar huis.
Dit project wordt vastgelegd in de vorm van een documentaire wat uiteraard met iedereen wordt gedeeld. Houdt onze website en socials in de gaten !
Dhr. I Maselaman herenigd met zijn voorouders. in het bijzijn van M.Latumaerissa (voorzitter Budaya Kita) & L.De Rooy (directeur museum vrolik)